Conexión

Usuario:
Contraseña:
2260 Estaciones en total
TipoNum%
28312,5
1607,1
130,6
251,1
140,6
Total auditadas49521,9
176578.1
69-

Última estación registrada
Vigo - Teis (Pontevedra)

Publicidad

<-- Simbologia utilitzada a Meteoclimatic

Meteoclimatic utilitza un conjunt de símbols per mostrar una visió general de la situació meteorològica global. Donat que les estacions no poden proporcionar un informe de l'estat del cel excepte quan hi ha precipitació, aquesta informació s'obté per diferents vies:
  • Si la zona té un aeroport, la informació s'obté dels Metar corresponent.
  • Si la zona no té un aeroport, es fa una estimació segons la situació calculada de zones veïnes.
  • Alguns meteors es calculen a partir de la informació que proporcionen les estacions, situacions que s'explicaran més endavant.

L'ordre de prioritats d'aquest càlcul és:
  1. Situació calculada a partir de la informació proporcionada per les estacions.
  2. Situació obtinguda a partir de la informació Metar.
  3. Situació calculada a partir de la situació de zones veïnes.

<-- Informació calculada a partir de les estacions

Les estacions meteorològiques automàtiques no tenen una capacitat "real" de càlcul de la situació del cel. No obstant, algunes situacions es poden intuir a partir de la informació que aquestes proporcionen, com els següents casos:
  • Si entre dues lectures consecutives hi ha increment en el valor de precipitació, la majoria de vegades vol dir que ha plogut. També pot significar precipitació ocasionada per la rosada. Meteoclimatic no pot discriminar entre aquests dos tipus de precipitació i, simplement, marca pluja.
  • Si es detecta precipitació i la temperatura és inferior a 2ºC, la icona que s'utilitza és la de precipitació nivosa. Aquest càlcul és especialment erroni i, sovint, allunyat de la realitat. Això és perquè els pluviòmetres no detecten la precipitació quan aquesta és de neu, i només la poden mesurar quan aquesta es fon. Una estació que marqui precipitació de neu s'ha d'interpretar com a "probable" o que les condicions són favorables per a que es produeixi.
  • S'indica "boira" quan una estació marca altes pressions (pressions superiors a 1020 hPa), vent en calma relativa (inferior a 10 km/h), la temperatura de l'aire és inferior a 12ºC i la temperatura de rosada només difereix en un grau de la temperatura de l'aire.
  • Quan una estació té més d'un 80% d'humitat relativa i la temperatura de l'aire és inferior a 2ºC, l'estació marca "gebre".

<-- Informe Metar

El Metar proporciona informació sobre la observació del cel. És una informació manual realitzada per personal del servei meteorològic de l'aeroport i que s'envia a una base de dades global, informació que s'utilitza principalment en aviació civil. Aquesta informació es d'accés públic i moltes aplicacions utilitzen aquestes dades, entre altres, Meteoclimatic.
La contrapartida de l'ús d'aquesta informació és que sovint no s'actualitza públicament amb la regularitat necessària, o sigui que pot mostrar informació desfassada en algunes o moltes hores. Quan això passa, el símbol que es mostra a Meteoclimatic conté un interrogant al seu interior, el que indica que aquella és la última situació coneguda abans de considerar la informació com a antiga.

<-- Informació calculada a partir de situacions veïnes

Quan una zona no té un aeroport que proporciona informació Metar, aquesta es calcula a partir de la situació de zones que limitin amb aquesta. És un càlcul probabilístic i, tot i que sovint acurat, pot ser fàcilment erroni. Per exemple, si una zona limita amb dues zones ennuvolades i una sense núvols, "probablement" la zona sigui de clarianes.

<-- Icones globals

Les icones en el mapa general indiquen la situació meteorològicament més interessant de la zona a la qual representen. Això no vol dir que en tota la zona predomini aquella situació, sinó que la que destaca és aquesta. La intenció d'aquest mapa és fer-nos una idea global de la situació i no com una representació de la realitat de tota la zona.

<-- Icones utilitzades en el mapa general i significat

external image m_sun.png
Assolellat
external image m_mostsun.png
Núvols alts
external image m_suncloud.png
Parcialment cobert
external image m_hazesun.png
Boira alta, calitja
external image m_cloud.png
Cobert
external image m_mist.png
Boira pixanera, rosada
external image m_rain.png
Pluja
external image m_snow.png
Neu
external image m_storm.png
Tempesta
external image m_fog.png
Boira
Junt amb aquests símbols poden aparèixer dos valors dins uns requadres blaus i vermells, indicant les temperatures mínima i màxima, respectivament, de tota la zona de representació.

<-- Icones utilitzades en els mapes zonals i significat

En general no s'utilitzen icones específiques en aquests mapes, a excepció de situacions especials:
external image n_rain.png
Pluja
external image n_snow.png
Neu
external image n_fog.png
Boira
external image n_gebre.png
Gebre

<-- Classificar la sortida de dades dels mapes zonals

Es poden obtenir classificacions de les estacions per qualsevol variable mostrada a la taula de dades. Per fer-no, només cal fer clic sobre el títol de la columna sobre la qual es vol la classificació.

La única variable sobre la que no es pot obtenir una classificació és la precipitació acumulada anual, ja que es tracta d'una variable calculada a mesura que es mostra la taula.